jump to navigation

Kipasan padi March 12, 2010

Posted by jamyun in Menarik.
trackback

Di Kg. Bariawa ulu, Keningau Sabah, alat ini dikenali dengan nama Kipasan Padi. Alat ini digunakan untuk mengasingkan padi yang baik dan tidak baik. Secara teorinya alat ini diputar mengikut arah jam. Tenaga manusia digunakan sepenuhnya bagi menggerakkan kipas alat ini yang terletak di tengah. Padi yang sempurna mempunyai jisim yang lebih berat berbanding padi yang tidak elok. Oleh itu, apabila padi ditiup oleh kipas, padi tersebut akan diterbangkan oleh tenaga kipas dan akan jatuh ke ruang khas yang dibina dalam Kipasan Padi. Padi yang lebih berat (baik) akan jatuh terlebih dahulu manakala padi yang ringan (tidak elok) akan jatuh lebih jauh. Oleh itu padi yang baik dan tidak baik dapat diasingkan. Alat ini digunakan secara tradisional dan agak berat.

Dahulunya, bagi tujuan ini para petani di kawasan ini akan bergotong royong untuk mengangkut mesin ini dari satu tempat ke satu tempat.

Sehingga kini, mesin ini tidak lagi didapati di kawasan ini. Ini berikutan aktiviti menanam padi huma secara berpindah randah tidak lagi begitu dipraktikkan. Sebahagian penduduk masih lagi mengamalkan aktiviti pertanian seperti menanam padi sawah. Namun dengan kewujudan pelbagai kemudahan dan mesin-mesin pertanian yang lebih canggih dan kurang menggunakan tenaga manusia, maka amalan menggunakan mesin ini semakin lama semakin pupus.

Zaman ini kemudahan kenderaan telah wujud, malahan kuasa beli penduduk semakin baik. Kuasa beli ini tentunya menjadikan para petani yang dahulunya kurang mempunyai kuasa beli memilih untuk membeli beras yang dijual di pasaraya.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: